Gótikus református templom a 12. századból

Zsujta templomának építése már a XII. században elkezdődött, vagy legalább is 1300-ra befejeződött, mert a bejárat fölött egy kisebb négyzetben ez az évszám olvasható. Román stílusban épült, Várady József szerint gótikus, majd barokk stílusúra alakították.

1917. júniusában nagy csapás érte a gyülekezetet, ugyanis nagyobbik, 135 kg-os harangját lefoglalta a katonaság, június 1.-én húzatta meg a gyülekezet utoljára, és búcsúztatta ünnepélyes keretek között. (A kisebbik harang mind a mai napig megvan, és hívogatja a gyülekezetet templomba és hirdeti, hogy bár kicsiny, de élő gyülekezet él Zsujtán. A harang 80 kg-os, és a híres kassai harangöntő mester Lebrecht Krisztián öntötte Kassán.)

Romantikus kúria

A kis falunkat a 18. században kisnemesek lakták, több gyönyörű kúria árulkodik róla. Az egyik legszebb (legarányosabb) épületet 1883-ban Dr. Nagymáthé István, köz- és váltóügyvéd építette a családjának. A ház udvarán áll a település XII. századból százmazó református temploma. A világháborút rendben átvészelte, az államosítás során csak a cselédlakásai és a gazdasági udvara lett állami tulajdon. A 80-as években az egyházhoz került, majd George Hemingway magyar származású amerikai befektető egy katolikus templomért cserébe megszerezte a tulajdonjogát. A befektető az épületben konyhát és társalgót alakított ki, a kúria kertjében pedig 40 szobás idősek otthona lett felépítve. A 2009-ben átadott intézmény azonban zárva maradt. Az időközben állami tulajdonba került kastélyt 2012-ben felújították, de azóta is üresen áll.

Szent György római katolikus templom

1. világháborús emlékmű

Az 1924-ben felállított emlékmű Jassó István alkotása.

„A hazáért hősi halált haltak emlékére állította Zsujta község közönsége”

Híres zsujtaiak:

Ebben a faluban született Karsa Ferenc honvédhadnagy. 1848 augusztusában sárospataki jurátus diákként állt be a honvédseregbe. A téli hadjáratban már őrmester, a nagysallói csata után hadnagy, Görgei parancsőrtisztje. Harcol Komáromnál, az elsők között jut fel Budavárba. A világosi fegyverletétel után Erdély hegyei között harcol tovább, majd bujdosni kényszerül. Hadinaplójában megörökítette a szabadságharc sok érdekes epizódját és a gyermekhősök emlékét is. Szülőházán 1989 nyarán helyeztek el emléktáblát.